Kehebatan Kunyit (Part 1)
KUNYIT (Cucuma domestica) merupakan satu jenis Umbisi tumbuhan yang dikategorikan sebagai jenis herba berguna daripada keluarga Zingiberaceae. Kehebatan kunyit dalam dunia kesihatan memang tidak disangkal lagi kerana ia memang sering dipakai dalam perawatan. Tumbuhan ini dari segi sejarah dipercayai telah usang di tanam di negara India semenjak zaman silam lagi dengan nama kunyit ini wujud dalam bahasa sanskrit. Apa yang saya baca, di India dan Indo-Malesia kunyit dianggap dari Cochin-China dengan terdapat rekod dari expedisi oleh Marco Polo yang telah direkodkan. Pada tahun 1280 ia menyebut bahawa Koncha (kawasan yang berjiran dengan Fokien, China) terdapat sejenis sayuran bercirikan betul-betul saffron (bahan pewarna dari stigma kuning Crocus sativus) tetapi bukan saffron yang sebenar. Laporan tersebut juga saya dapati bermaksud mungkin serbuk kunyit menyerupai saffron. Pada masa ini kunyit umumnya dijumpai diserata rantau tropika dan beberapa daerah subtropika. Nama kunyit boleh didapati dalam banyak sekali bahasa di Asia. Dalam bahasa Sankrit ia dipanggil Harida, Arab (Kukum), Tamil (Manja), Inggeris (Tumeric), Cina (Kiang-hoang) dan Jawa (Kunyir). Penanaman kunyit di Malaysia tidak begiru luas dimana laporan daripada Jabatan Pertanian hanya melaporkan sekitar 120 - 150 hektar CHE sahaja pada tahun 2017. Kebanyakan tumbuhan kunyit dilakukan dipinggir daerah kebun sayur atau ditanam dikawasan keliling rumah. Kunyit ditanam dengan bermulanya demam isu hujan diatas batas berukuran 1-1.5 meter lebar dan tinggi 20 cm serta panjang yang bersesuaian. Ianya ditanam sedalam lebih kurang 6-8cm. Jarak tumbuhan yang disyorkan 45-60cm antara baris dan 25cm antara pokok. Setelah ditanam cebisan pra-cambah, ianya diberikan lindungan sementara, sehingga tumbuhan berumur kira-kira 3 bulan. Pembajaan kunyit dengan memakai baja organik (tahi ayam) pada kadar 4-5 tan/ha/musim digaulkan ke dalam tanah 3-5 hari sebelum menanam. Baja sebatian dengan kadar 60kg N, 30kg P, 90kg K per hektar di bubuh 3 kali sepanjang masa penanaman. Hasil kunyit sebanyak 15 - 25 t/ha. Selepas lebih kurang 9 - 10 bulan ditanam, rizom boleh dituai apabila pokok menjadi kuning, dengan menggalinya memakai cangkul. Pembungkusan secara pukal tidak melebihi 40kg dengan memakai bekas yang kukuh. Beg dari jenis polietilena, beg kertas dan beg dari jenis filem polivinil klorida boleh dipakai untuk tujuan pembungkusan runcit. Produk kunyit segar lazimnya dijual secara timbangan berat berbanding dengan kunyit yang dipakai untuk pemprosesan bagi dijadikan serbuk dalam buntil guni. Saya menulis lebih dari 15 artikel mengenai kunyit yang boleh diakses dengan pautan (Sila klik disini), (Sila klik disini) dan banyak lagi. Artikel subuh Sabtu ini saya terus menulis artikel ke 5,032 didalam "" mengenai laporan media akan kehebatan kunyit dalam dunia perubatan dan kesihatan untuk rujukkan anda.
Sumber http://animhosnan.blogspot.com/
Dalam akhbar utusan bertajuk ''Kunyit penyembuh semula jadi'' oleh wartawan Rabiatul Adawiah amat menarik penulis blog buat rujukan. Ini kerana Kunyit atau dikenali sebagai curcumin merupakan sejenis rempah yang dipakai dalam masakan (Sila lihat foto disebelah). Penulis blog juga mendapati apa yang menariknya materi masakan ini juga dikenali sebagai salah satu penyembuh semula jadi paling mujarab. Kegunaan kunyit telah bermula selama 2,500 tahun dahulu. Rempah tersebut dengan cara perlahan telah memperlihatkan sifat perubatan semenjak berabad lamanya. Sejak kebelakangan ini kunyit mulai menerima tumpuan ramai kerana keupayaannya dalam pencegahan banyak penyakit. Penyelidikan memperlihatkan curcuminoid (komponen aktif dalam kunyit ) boleh dipakai untuk mencegah pelbagai jenis penyakit menyerupai masaalah kanser kolorektum, Alzheimer, arthritis dan gangguan kulit. Ada kajian memperlihatkan curcuminoid memiliki sifat iaitu anti oksida, anti radang dan menurunkan takat kolestrol. Ia merupakan sejenis perencat COX-2 semula jadi bagi melegakan kesakitan dan juga ialah biro anti kanser. Para saintis juga mencatatkan curcuminoid menyokong metabolisme gula darah yang sihat dan menawarkan cita-cita untuk melawan diabetis. Dalam 688 kajian didakwa lebih daripada 400 yang telah dikemukakan mengesahkan sifat anti karsinogenik, anti-radang dan anti oksida yang memang menakjubkan pada kunyit. Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat memiliki empat ujian klinikal untuk menguji tindakan curcuminoid terhadap kanser kolorektum, pankreas, mieloma berganda dan Alzheimer. Menurut pengkaji herba dari Universiti Oxford, Prof. Gerard Bodeker berkata, kunyit merupakan salah satu daripada materi penyembuh penyakit terbaik di dunia dan telah usang dipakai secara meluas terutamanya di Asia.
Laporan tersebut juga mendakwa dimana kunyit memiliki pelbagai khasiat kepada tubuh tubuh insan kerana antaranya termasuklah asma, kekejangan, darah tinggi, sesak nafas, hidung berair, batuk, resdung, gangguan hati, tiada selera makan, sakit sendi, kencing anggun dan luka. Selain itu, kunyit juga berfungsi sebagai materi aktif utama yang bisa menguatkan sistem imunisasi atau pertahanan tubuh daripada serangan penyakit," katanya yang juga penulis buku bertajuk Health and Beauty from The Rainforest. Hasil kajian yang dilakukan oleh sebuah universiti terkemuka di Barat memperlihatkan penduduk India memiliki sistem pertahanan tubuh yang lebih baik berbanding penduduk di Amerika Syarikat. Ini disebabkan pengambilan kunyit dalam masakan seharian masyarakat India. Dalam kajian ke atas pesakit artritis di Eropah, pakar perubatan mendapati khasiat curcumin boleh dibandingkan dengan ubat tahan sakit moden menyerupai phenylbutazone. Terkini didapati penghidap artritis mencicipi kurang sakit pada waktu pagi, bisa berjalan dengan lebih usang dan jerawat berkurangan. Dalam pada itu tambah Prof. Gerard, kunyit membantu dalam peneutralan radikal bebas ini dengan mencegah kesan pemusnahan pada tahap lebih awal yang menjadi punca penyakit Alzheimer. Alzheimer merupakan sejenis gangguan otak yang teruk menghipnotis keupayaan seorang untuk melaksanakan aktiviti seharian melibatkan bahagian otak yang mengawal pemikiran, ingatan dan bahasa. Hasil ujian klinikal memperlihatkan bahawa kunyit memiliki kandungan bisdemethoxycurcumin, demethoxycurcumin dan curcumin. Hasilnya cantuman ketiga-tiga komponen ini membentuk curcuminoids atau curcuminoid yang bisa menjadi biro semula jadi untuk memperlahankan perkembangan Alzheimer. Masyarakat hari ini terlupa bahawa kunyit banyak dipakai dalam perubatan tradisional Melayu. Ini termasuk menghilangkan gatal-gatal, kesihatan dalaman wanita, herba untuk perempuan selepas bersalin. Kunyit bukan hanya dilihat berfungsi sebagai herba tradisional atau materi masakan, sebaliknya memiliki potensi untuk dimajukan sebagai penawar pelbagai penyakit.
Dalam pada itu penulis blog merujuk sebuah majalah perempuan dengan tajuk ''Kunyit herba berkhasiat'' dimana kunyit ialah tumbuhan dimana kajian ada menunjukkan kunyit sanggup mencegah kita daripada pelbagai penyakit. Dalam artikel tersebut memang maklum dimana memang sering mengambil gampang apabila memang menyebut perihal khasiat kunyit kerana mungkin materi ini sering kita temui di dapur. Di Malaysia antara produk kunyit komersil yang penulis blog selalu beli ialah daripada produk ADABI (Sila lihat foto disebelah). Bagi varieti kunyit terdapat beberapa spesies kunyit liar yang kebanyakannya dipakai sebagai materi ubatan tradisional. Antaranya ialah Temu pauh (Curcuma mangga), Temu emas (Curcuma zeodoria), Temu putih (Curcuma auriantica), Temu hitam (Curcuma aerugtinosa) dan Temu lawas atau Temu lawak (Curcuma xanthorthiza). Dalam pada itu lazimnya kunyit banyak dipakai sebagai materi ramuan dalam penyediaan ubat tradisional. Masyarakat kampung selalu memakai perahan air kunyit bersama madu lebah dan minyak lenga untuk menyembuhkan jerawat hati. Tidak ketinggalan, kunyit berserta ramuan-ramuan lain juga dipakai untuk mengubati jerawat gusi, sakit dada dan perut, gangguan haid, dan melancarkan fatwa darah. Sebatian kimia daripada kunyit juga telah dibuktikan sanggup dipakai sebagai ramuan penghalau serangga menyerupai kumbang beras, anai-anai dan lipas. Di sebalik keistimewaan kunyit sebagai materi masakan dilaporkan pakar-pakar dan hospital ternama di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah memberi perhatian perihal kehebatan herba ini. Tahukan anda keistimewaan kunyit terletak pada ekstrak pigmennya yang menawarkan warna kuning kepada kunyit?. Pengerusi Inisiatif Global untuk Sistem Tradisional Kesihatan (GIFTS), Oxford, United Kingdom, Prof. Gerard Bodeker berkata, kunyit diperakui oleh pakar dan hospital ternama di Amerika Syarikat dan Eropah untuk mengubat pelbagai jenis penyakit. Katanya, pigmen yang begitu besar khasiatnya dan berupaya mengubati pelbagai jenis penyakit dikenali sebagai curcumin. Curcumin ialah materi aktif utama yang bisa menguatkan sistem imunisasi atau pertahanan tubuh daripada serangan penyakit. Ia juga dikenali sebagai materi penyembuh terbaik dalam dunia perubatan tradisional dan moden. Dalam sebiji pil daripada ekstrak curcumin seakan-akan mengambil 20 sudu teh serbuk kunyit. Pakar perubatan dari Pusat Sartan Texas turut mendapati, curcumin ada anti oksida yang bisa meneutralkan radikal bebas dan menjadi punca kepada penyakit barah. Terdapat radikal bebas ialah materi kimia yang meresap ke dalam darah dan merosakkan sel dalam badan. Justeru, curcumin yang mengandungi komponen bioaktif polyphenol sanggup membantu mencegah tanda awal barah. Artikel dalam 3 siri ini perlu dibaca bersama dalam Part 1, Part 2 dan Part 3 yang diharap memebri berita berguna kepada pembaca anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMANYA KUNYIT... KUNING WARNA...
ZINGIBERACEAE ... NAMA KELUARGA...
BANYAK KHASIAT... AMAT BERGUNA...
MEMBACA ARTIKEL... AMAT GEMBIRA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Jalan Cendana, Taman Cendana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandaraya Melaka Bersejarah,
Melaka, Malaysia.
(24 RabiulAkhir 1440H).
Postred from,
Room 321, Hotel Solaris Mala g,
Malang, Indonesoa.
Postred from,
Room 321, Hotel Solaris Mala g,
Malang, Indonesoa.